Er zijn echter altijd vragen die we in dit artikel zullen beantwoorden. Als je vraag er niet tussen staat, vul dan de opmerkingen hieronder in en we zullen ons best doen om deze te beantwoorden!
De paardenkastanje is de enige soort van het geslacht van de paardenkastanjefamilie die van nature in Europa voorkomt. Een roze bloeiende hybride met de Noord-Amerikaanse rode paardenkastanje wordt vaak aangeplant als park- en straatboom. Beide vormen zijn geschikt voor de productie van wasproducten.
Kastanjes op drukke wegen kunnen vervuild zijn met vervuilende stoffen. Een afstand tussen de boom van 10 tot 20 meter van de hoofdwegen is daarom aan te raden. Kastanjes uit parken, tuinen of straten met weinig verkeer kunnen ook worden gebruikt voor het wassen van kleding en voor veel andere kastanjetoepassingen.
Kastanjewasmiddel kun je het hele jaar door inslaan. Helaas schimmelen de vruchten snel, dus ze moeten goed worden gedroogd om ze te bewaren.
Als u geplette kastanjes bewaart, gebruik dan een luchtdichte container zoals een pot met schroefdeksel om mottenplaag voorkomen.
Het beste is om het fruit te hakken en uit te spreiden om te drogen, bijvoorbeeld op een bakplaat. Laat volledig drogen in de zon of enkele uren op 50 tot 80 graden met een heteluchtoven. Het verbruikt weinig stroom.
Gehakte kastanjes drogen ook op kamertemperatuur, maar ze hebben meer tijd nodig en moeten goed worden geventileerd om niet te schimmelen.
Verse kastanjes kunt u met een mes in vieren snijden of met een hamer pletten. Nog lekkerder is het als je ze tot kruimels of kastanjepoeder stampt. Hiervoor is een krachtige blender geschikt.
Als ze niet beschimmeld zijn, kunnen ook oude kastanjes worden gebruikt. Versnipper ze bijvoorbeeld met een tuinhakselaar.
Het is het beste om de kastanjestukken voor een waslading in ongeveer 300 milliliter water te doen voor het wassen om de saponinen op te lossen en de infusie te gebruiken voor het wassen.
Als je de kastanjes tot poeder hebt gemalen, kun je de infusie al na 30 minuten door een zeef in het wasmiddelbakje gieten. In vieren gesneden of grof gehakte kastanjes daarentegen moeten ongeveer acht uur in water worden geweekt om de saponinen op te lossen. Het is sneller om kastanjes met water te koken en ongeveer 15 minuten te laten sudderen.
De kastanjebouillon komt in het wasmiddelvak terecht zoals elk ander vloeibaar wasmiddel. Alleen als je direct met poeder wast, moet het in de wastrommel, bij voorkeur in een geknoopte sok of zakje.
Je kunt je kleding ook direct met het poeder wassen. Maar strooi het alstublieft niet rechtstreeks in het wasmiddelbakje of de trommel! Giet hiervoor het poeder in een vastgebonden sok, anders vervuilt het het wasgoed en blokkeert het de afvoerzeef.
Het waseffect is echter beter met de infusie, omdat er meer wasactieve saponinen worden opgelost. Een kort wasprogramma met kastanjepoeder is daarom minder aan te raden.
Vloeibaar wasmiddel is niet lang houdbaar zonder koeling en kan daarom het beste vers worden bereid. Sommige lezers melden echter ook dat het kan worden ingevroren en weer ontdooid zonder verlies van effectiviteit.
Als je ongebruikte ruimte in de vriezer hebt, kun je kastanjes, hiervan gemaakt poeder en vloeibaar wasmiddel invriezen. Het is echter energiezuiniger om kastanjes te drogen en luchtdicht te bewaren.
Afhankelijk van de hardheid van het water, de mate van vervuiling en de capaciteit van de wasmachine zijn 5-8 kastanjes of 2-4 eetlepels poeder daarvan voldoende voor één wasbeurt.
Als je ongeveer drie ladingen per week wast met elk drie eetlepels poeder, heb je ongeveer zeven liter poeder nodig, of ongeveer een volle emmer, voor een jaar.
Ongeschilde kastanjes produceren een geelachtige infusie die niet afwrijft op wasgoed. Je kunt de kastanjes ook pellen om te voorkomen dat het witte linnen vergrijst. Maar het duurt lang.
Als u de wasmachine af en toe moet schoonmaken, kunt u de wasmiddellade verwijderen en grondig reinigen, bij voorkeur met azijn of citroenzuur en een oude tandenborstel.
Ja, de brokken en het poeder kunnen één of twee keer worden hergebruikt nadat ze zijn gestort. Om ervoor te zorgen dat het natte poeder niet gist of schimmelt, is het raadzaam om de eerste wasbeurt te wassen, het gezeefde poeder opnieuw met water te gieten en vervolgens de volgende wasbeurt onmiddellijk te wassen.
Kastanje wasmiddel is geschikt voor alle soorten wasgoed op elke temperatuur. Gekleurd wasgoed kan zonder toevoegingen gewassen worden met kastanje wasmiddel. Kastanjewasmiddel is zelfs geschikt voor wol en fijn wasgoed. Voor witte was en tegen vlekken is het raadzaam het wasgoed voor te behandelen of de werking van kastanjewasmiddel aan te vullen met huismiddeltjes.
Omdat kastanjewasmiddelen, in tegenstelling tot conventionele wasmiddelen, geen bleekmiddeladditieven bevatten, kan witte kleding na enkele wasbeurten grijs worden. U kunt echter eenvoudige huismiddeltjes gebruiken voor grijze waas. Doe bijvoorbeeld een tot twee theelepels zuiveringszout in het wasmiddelvak of een kopje witte azijn in het wasverzachtervak.
Voor fris wit wasgoed raden we aan om een paar theelepels bleekmiddel met zuurstof in het wasmiddelbakje te doen. Het is ook aan te raden om witte was altijd buiten te drogen, bij voorkeur in de zon, omdat zuurstof en UV-licht ook een witmakend effect hebben. Vind meer grijze waas tips in dit artikel.
Hier zijn verschillende opvattingen over. Voor de zekerheid kun je kastanjes schillen voordat je ze hakt om wasmiddel te maken.
Kastanjewasmiddel is veel milder dan conventionele wasmiddelen en is daarom ook geschikt voor babywas. Om de wasprestaties indien nodig te verbeteren, is zuurstofbleekmiddel geschikt als kindveilige toevoeging die uiteenvalt in soda, zuurstof en water.
Bij sterke vervuiling en vlekken adviseren wij, afhankelijk van het type vlek, de vlekken voor te behandelen met bijvoorbeeld bleekmiddel of wrongelzeep.
Ja, u kunt zelfs met hard water kastanjewasmiddel gebruiken. Voeg afhankelijk van de hardheidsgraad eenvoudig één of meerdere theelepels waspoeder als waterontharder toe aan het wasmiddelbakje.
Als je kastanjewasmiddel gebruikt, gaat de gewassen was niet stinken. Het kan in het begin vreemd zijn. Als je de voorkeur geeft aan geparfumeerde was, kun je etherische oliën aan het wasmiddel toevoegen of een zelfgemaakte wasgeur gebruiken.
Conventionele wasmiddelen met hun sterke geur maskeren vaak de geur van zweet in kleding ofmuffe geur uit de wasmachine. Daarom associëren sommigen kastanjewasmiddel met een slechte geur. De geur van zweet of schimmel kun je echter gemakkelijk kwijt door bijvoorbeeld de wasmachine schoon te maken.
Nee, wasverzachter is niet nodig. Voor zacht wasgoed kunt u echter een snufje kleurloze tafelazijn in het wasverzachtervak doen. Dit voorkomt niet alleen vergrijzing van de was, maar zorgt ook voor comfortabele kleding en handdoeken.
Kastanje wasmiddel is in meerdere opzichten bijzonder ecologisch! Kastanjes als grondstof zijn lokaal beschikbaar en vereisen geen lange transportroutes. Uitgebreide behandeling is ook niet nodig. Bovendien hebben de saponinen in kastanjes een mild effect – veel minder agressief dan conventionele oppervlakteactieve stoffen en andere wasmiddeladditieven.
Het gerucht dat een kastanjewasmiddel het riool vergiftigt, blijft bestaan, maar is onjuist. Geconcentreerde kastanjebouillon bevat veel saponinen en kan, indien onverdund, giftig zijn voor vissen en het waterleven.
Het wasmiddel wordt echter al sterk verdund in de wasmachine en vermengd met ander afvalwater in het riool, waardoor de concentratie uiteindelijk volledig onschadelijk is. Kastanjewasmiddelen zijn veilig in normale huishoudelijke hoeveelheden. In vergelijking met conventionele wasmiddelen is kastanjepasta ook veel minder agressief.
Dit wordt ook geïllustreerd door een vergelijking met de natuur: langs veel beken en oevers groeien kastanjebomen, waarvan de vruchten ook in de herfst in het water vallen, waardoor saponinen van nature in het water komen. Maar zelfs in dergelijke wateren is er geen massale vissterfte.
Een ander aspect is dat kastanjes van nature één keer per jaar in grote hoeveelheden aanwezig zijn en hun saponinen worden weggespoeld in water met de regen. Hierdoor kan de stress op sommige plekken erg hoog zijn. Als het fruit gedurende het jaar als wasmiddel wordt gebruikt, is de belasting veel minder.
In Centraal-Europa wordt de kastanje vooral aangeplant als straatboom of in parken. In de herfst vallen daarom vaak grote aantallen kastanjes over een klein gebied tegelijk in gebieden die niet door wilde dieren worden bezocht. Meestal komen kastanjes in de buiken van straatvegers terecht. Het is daarom volkomen normaal om kastanjes te verzamelen en als wasmiddel te gebruiken.
In het wild is het raadzaam om slechts een klein deel van het fruit per keer te oogsten, zodat ze zich kunnen voortplanten en er voldoende voedsel overblijft voor wilde dieren. Als je iets voor wilde dieren wilt doen, kun je overgebleven kastanjes verzamelen en aan wilde dieren geven. Veel bosbouwkantoren en wildparken nemen het fruit graag in ontvangst.
Wat is jouw ervaring met kastanjewasmiddel? We zien uit naar meer tips van jou in een reactie!