De feestdagen komen eraan en u zult lang zittend moeten fietsen. Het zal je chronische rugpijn niet helpen. Dus hier zijn enkele voorzorgsmaatregelen om te weten om onnodig lijden te voorkomen.
Zit je tijdens lange ritten graag met gestrekte benen achter het stuur? Is het zitkussen te laag? Komen je knieën boven je heupen? We hebben geen goed nieuws voor je.
De meeste volwassenen (ongeveer 80%) klagen over pijn in de rug en de wervelkolom. Het feit dat we steeds meer tijd achter het stuur doorbrengen is een van de oorzaken van lage rugpijn. Ziekten kunnen niet alleen optreden tijdens lange ritten van meerdere uren bij professionele vrachtwagenchauffeurs, maar ook bij automobilisten die ervoor kiezen om met de auto te reizen en bij degenen die elke dag naar het werk pendelen, zelfs over korte afstanden. Daarom is het ter preventie de moeite waard om te weten hoe u pijn in het gebied van de rug kunt voorkomen.
Waarom doet mijn rug pijn als ik lang rijd?
In zittende toestand wordt de wervelkolom statisch belast, waarvan het effect wordt verergerd door trillingen en onbeweeglijkheid in het voertuig, zelfs meer tijdens lange perioden van rijden. De verdeling van krachten die de rug stabiliseren verandert en de belasting vraagt om de passieve stabiliserende elementen – zoals de ligamenten, pezen en gewrichten…
Deze extreem gevoelige structuren kunnen onder ongunstige omstandigheden leiden tot ernstige lage rug- en nekpijn. Om dit te voorkomen, vooral bij lange toeristische reizen, moet u uw reis goed plannen.
We hebben het hier niet over ziekten van de inwendige organen die rugpijn kunnen veroorzaken – dat is een apart onderwerp. De meest voorkomende oorzaken van pijn worden geassocieerd met de cervicale wervelkolom en de onderrug.
De belangrijkste oorzaken
- Een onnatuurlijke zithouding, vooral die waarbij het lichaam naar het stuur leunt en de benen gestrekt naar de pedalen. Dit zorgt voor overmatige druk op de tussenwervelschijven en spanning in de nek. Dit fenomeen wordt verergerd door het rijden op oneffen en/of hobbelige wegen.
- Er is niet voor iedereen een ideale rijpositie. Het kan gebeuren dat de bestuurder de stoel aan zijn behoeften aanpast en correct gaat zitten, maar toch niet comfortabel zit. De reden hiervoor is de zitting zelf (kussen te kort, slecht profiel van de rugleuning). Langdurig zitten in een stoel waar de rug niet volledig wordt ondersteund, kan pijn en stijfheid in de rug en nek veroorzaken.
De rugspieren behoren tot de zwakste en zijn de meest voorkomende bron van ongemak. Sedentair zitten verdubbelt de belasting van de wervelkolom en leidt tot allerlei misvormingen van de tussenwervelschijven.
Jongeren hebben meer kans op rugpijn door beschadigde spieren of gewrichtsbanden of een hernia. Oude mensen hebben last van het geleidelijk dunner worden van de tussenwervelschijf en de instabiliteit van de wervel-motorische segmenten als gevolg van degeneratieve processen, lumbago is niet ver weg.
De oorzaak bepaalt de aard van de pijn : bij bijvoorbeeld een tussenwervelbreuk veroorzaakt de druk op de zenuwen pijn van de voet tot aan de onderrug. Als er een spasme is, verspreidt de pijn zich boven de onderrug.
Waarom zou u autorijden met rugpijn vermijden?
Rijden met pijn is een groot probleem. Je reactievermogen is verminderd, je concentratie faalt en je perceptie van de weg is veranderd. In sommige gevallen kan het pijnsyndroom leiden tot flauwvallen. Gebruik geen zelfmedicatie – u moet de problemen en contra-indicaties van elke behandeling kennen.
Beschouw jezelf van de haak als je zenuwpijn of een tijdelijke lumbago hebt ontwikkeld door langdurig en constant rijden. Door het ondergaan van fysiotherapiebehandelingen kunt u relatief eenvoudig van dit probleem af. Spierspasmen worden meestal behandeld met spierverslappers, medicijnen die de spieren ontspannen.
De situatie is erger als zich osteochondrose of andere chronische aandoeningen van de wervelkolom hebben ontwikkeld. Osteochondrose is een verstoring in de structuur van wervelweefsels en tussenwervelschijven, wat leidt tot een afname van hun elasticiteit en een verandering in hun vorm.
Effectieve behandelingen omvatten massage, fysiotherapie, zwemmen en fysiotherapie. Men moet zeer voorzichtig zijn met elke vorm van privé manuele therapie, aangezien autodidactische genezers onherstelbare schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van de patiënt!
Osteochondrose gaat gepaard met een pijnsyndroom, dat meestal wordt verlicht door niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen – gels, zalven of tabletten.
Wat te doen om rugpijn tijdens het autorijden te voorkomen?
Beperk uw autorijden tot een paar uur per dag. Er mag maximaal 10 uur per dag worden ‘gereden’. En dit op voorwaarde dat u periodiek rust door regelmatig pauzes te nemen. Het ideaal is om elke twee uur rijden een half uur stoppen. Denk er tijdens de stop aan om uit de auto te stappen en aan lichaamsbeweging te doen. Of je kunt in ieder geval een stukje wandelen.
Als je de mogelijkheid hebt om een stoel te kiezen bij de aankoop van de auto, betaal dan extra voor orthopedische stoelen of “sportstoelen”. Je moet op zijn minst plannen lendensteunwat kan door een klein kussentje onder de rug te leggen.
Het is beter om wat geld uit te geven en een speciale lendensteun voor autostoelen te kopen, gelukkig zijn er goedkope. Dit eenvoudige apparaat zorgt ervoor dat de onderrug op de stoel blijft steunen terwijl de natuurlijke kromming van de wervelkolom wordt gerespecteerd en de effecten van trillingen en schokken door contact met de weg worden verminderd.
Wat is de beste bestuurdershouding om pijn te voorkomen?
Hoe dan ook, u moet de juiste zitpositie “vinden” en observeren. Trap het rempedaal (en het koppelingspedaal als je dat hebt) helemaal in en verstel de stoel – je knieën moeten licht gebogen zijn.
Als uw auto is uitgerust met een zithoogteverstellingssysteem, plaatst u uw voeten op de grond en tilt u het zitkussen op totdat uw knieën in een rechte hoek gebogen zijn. Je knieën mogen niet hoger zijn dan je heupen.
Pas de helling van de rugleuning aan – deze moet iets naar achteren worden gekanteld. Zet de rugleuning niet rechtop, dit geeft extra druk op de wervelkolom.
Als je armsteunen hebt, natuurlijk die van de deur, maar soms is de bestuurdersstoel uitgerust met een tweede armsteun aan de kant van de versnellingspook… Dit is een pluspunt, het stelt je in staat om de spanning op de rechterschouder en de nek wanneer de arm erop wordt geplaatst.
Denk er ook aan om uw spiegels correct af te stellen (rechts en links), om te voorkomen dat u naar voren of naar achteren leunt elke keer dat u de weg bestuurt.
De truc om te weten of de zithoogte goed is
Als de pasvorm correct is, moet uw pols op de kroon van het stuurwiel rusten. Kun je je handpalm om het stuur wikkelen zonder je schouderbladen van de rugleuning te tillen? Dus je zit goed.
Je hele rug moet op de zitting rusten. Dit helpt de druk op de wervelkolom gelijkmatig te verdelen. Plaats de hoofdsteun correct – deze moet zich op nekniveau bevinden.
Correct in- en uitstappen
In een auto zitten is niet ideaal voor de gezondheid van nek en wervelkolom, maar er zijn andere momenten waarop u in of uit uw auto stapt:
- Ga eerst zijwaarts op de stoel zitten, draai vervolgens met uw handen op de stoelkussens om en plaats uw voeten in de auto. Het is noodzakelijk om rustig in en uit te gaan, zonder plotselinge rotaties te maken.
- Tijdens een lange reis moet u pauzes nemen en deze besteden aan oefeningen en strekken. Het is ook goed om zelfstandig de spieren van de nek en schouders te kneden.
- Zelfs als de verleiding groot is om er snel te komen, neem pauzes om uit te rusten! Ruwheid van het wegdek, trillingen van de auto, concentratie op het rijden – dit zijn de maximale belasting van het lichaam en daardoor vermoeidheid.
Wat te doen bij pijn tijdens het rijden?
Als u zich tijdens de reis ongemakkelijk voelt, stop dan de auto. Ga indien mogelijk naar buiten en probeer het gebied waar je pijn voelt met je hand te masseren. Kneed deze plek met je duim en adem tegelijkertijd matig vrij, zonder je lichaam te belasten.
Als de pijn zo hevig wordt dat het onmogelijk is om te rijden, ga dan naar een veilige plek waar u in een comfortabele houding kunt zitten. Dit helpt vaak om pijn te verlichten.
Als autorijden gepaard gaat met pijn, is het noodzakelijk om een arts of fysiotherapeut te raadplegen die de juiste oefeningen voor zelfuitvoering thuis zal selecteren.
Oefeningen om te doen tijdens de pauzes
Tijdens het reizen is het de moeite waard om af en toe een pauze te nemen. Een paar eenvoudige oefeningen houden je ruggengraat in goede conditie, zelfs tijdens een lange reis. Hier zijn enkele voorbeelden van oefeningen:
- Plaats uw voet op een bank, een grote boomstam, enz. Leun naar voren en oefen lichte druk uit op uw dijbeen.
- Sta rechtop. Neem van achteren de voet van een been en trek het naar de billen. De heup en knie moeten op dezelfde lijn liggen. Wacht 5-10 seconden. Pauzeer en herhaal met het andere been. Herhaal 5 keer. De oefening wordt correct uitgevoerd als u spanning voelt in de dijspieren.
Wat anders kunnen we doen?
De belangrijkste voorwaarde om gezond te blijven en problemen te voorkomen is een actieve en gezonde levensstijl. Meerdere keren per week krachttraining van maximaal een uur is noodzakelijk om uw gespierde korset op peil te houden.
Het zal spieren opbouwen, je houding verbeteren en kracht toevoegen. Je moet beginnen met ten minste de basisoefeningen – squats, balances, squats, arm circles en rolls.
Je kunt al deze dingen meerdere keren per dag doen – ‘s ochtends voor een reis en tijdens stops. Als u daar geen tijd of zin voor heeft, maak er dan in ieder geval een gewoonte van om te wandelen voordat u naar bed gaat en vergroot geleidelijk de afstand die u loopt.